O bisericuţă din lemn construită în urmă cu aproximativ 250 de ani se numără printre proiectele declarate câştigătoare la ediţia din acest an a concursului „Premiile Europene pentru Patrimoniu – Premiile Europa Nostra”, la categoria „Conservare”. Este vorba despre biserica din satul Urşi, Vâlcea, monumentul istoric salvat de la distrugere de o echipă formată din arhitecţi şi sute de voluntari români şi străini. Lucrările de consolidare şi restaurare s-au întins pe aproape zece ani, iar proiectul nu ar fi fost posibil dacă oameni de bine din ţară şi de peste hotare nu ar fi contribuit financiar.
Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica de lemn din satul vâlcean Urşi a fost inclusă într-un amplu program de restaurare iniţiat şi coordonat de Fundaţia ProPatrimonio, în anul 2009, care s-a întins pe mai bine de un deceniu. Ca urmare a prăbuşirii bolţii bisericii peste altar, s-a decis ridicarea unei structuri de protecţie, astfel încât lăcaşul să fie ferit de intemperii. Ulterior, din donaţii, s-a consolidat pictura veche, s-au conservat frescele interioare şi exterioare şi s-a refăcut acoperişul bisericii.
Nu mai puţin de 250 de persoane, din care 102 voluntari români şi străini, s-au implicat în proiectul de salvare şi conservare a bisericuţei. Lucrările au fost realizate cu bani strânşi din donaţii, în timp ce localnicii le-au gătit voluntarilor veniţi în satul lor.
Biserica din satul Urşi a fost construită în urmă cu aproximativ 250 de ani, iar pictura şi frescele datează din anul 1843.