Din lipsă de implicare sau de fonduri, instituțiile ale căror nume se leagă de perioada regalității și-au pierdut din valoarea inițială. Vorbim de căminele culturale înființate în perioada interbelică, din dorința de a ridica nivelul cultural al satului românesc. În Mehedinți, astăzi, chiar și în orașele mai mici, sunt case de cultură părăsite, aflate în ruină, sau care nu mai aparțin comunităților.
Acesta a fost scopul inițial al căminelor culturale de la sat. Astăzi, la Izvoru Bârzii, o comună din Mehedinți, se află un cămin cultural degradat. Autoritățile au și o explicație pentru acest lucru.
Localnicii spun însă că evenimentele sunt rare și cu puțini participanți, din cauza condițiilor precare din cămin. Așa că tinerii preferă alte comune.
În altă localitate, Vânju Mare, există un proiect de reabilitare, doar că până acum a fost amânat.
La Orșova, spațiul în care a funcționat căminul cultural, e acum privat. Localnicii spun că în ultimii ani, evenimentele culturale de calitate sunt aproape inexistente.
Clădirea a aparținut sindicatelor iar statul a scos-o la licitație, degradată.
Lipsite de finanțare fără evenimente de calitate, casele de cultură și-au pierdut din scopul inițial.
În prezent, în satele în care căminele culturale au fost reabilitate, puținele manifestări desfășurate se rezumă la nivelul unor evenimente din care tradiția populară a dispărut.