Una dintre cele mai importante cetăți de apărare împotriva turcilor, de pe linia Dunării, și important punct vamal în evul mediu, cetatea medievală Turnu se află într-un amplu proces de restaurare. În 2018, atunci când au început lucrările de restaurare, cetatea se afla într-o stare de ruină totală, însă în viitorul apropiat aceasta va putea fi vizitată de toți pasionații de istorie. Și nu oricum, ci dintr-un balon cu aer cald.
Cetatea medievală Turnu, aflată în partea de sud a municipiului Turnu Măgurele, este atestată documentar din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, din anul 1394 și a făcut parte din structura de cetăți ridicate de acesta pe linia Dunării pentru apărarea Țării Românești de amenințarea turcă. A fost un însemnat punct vamal pe unde erau comercializate diferite materii prime, produse agricole și meșteșugărești. La sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân, intră sub ocupație otomană, iar în anul 1829 este arsă și dărâmată. În ruină a rămas până în anul 2018, atunci când municipalitatea din Turnu Măgurele, împreună cu partenerii bulgari, a demarat un amplu proiect de restaurare de peste 5,8 milioane de euro.
Restaurarea cetății se realizează în două etape, la finalul cărora doritorii vor putea vizita vestigiul dintr-un balon cu aer cald.
Etichete: cetate medievala Turnu, restaurare