Colocviile Scrisul Românesc au adus și anul acesta personalități culturale la Craiova, dar și o temă importantă în dezbatere : Omul sau opera? Cel mai bun exemplu de îmbinare între personalitatea unui om de cultură și opera sa este chiar directorul revistei și editurii Scrisul românesc, Florea Firan, cel care a fost omagiat de participanți la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani.
În urmă cu 20 de ani Florea Firan lansa seria nouă a revistei Scrisul Românesc, împlinindu-și astfel un vis mai vechi. De-a lungul anilor, revista s-a definit prin multiculturalitaea ei, în paginile sale găsindu-și adesea loc scriitori români de pe întreg mapamondul. Neobosit istoric literar și editor de carte, devotat Olteniei, Florea Firan s-a remarcat în activitatea sa și ca un întemeietor de instituții și evenimente culturale. La împlinirea vârstei de 90 de ani a fost omagiat de participanții la colocviile Scrisul Românesc, iar meritele i-au fost recunoscute prin decernarea unor diplome din partea unor instituții și organizații.
Tema propusă dezbaterii, Omul sau opera? este una care a revenit adesea în prim plan în istoria criticii literare. Ea a fost abordată divers de-a lungul timpului, dând naștere adesea la exagerări și afectând receptarea operelor literare.
În cadrul colocviilor au fost lansate mai multe volume apărute la editura Scrisul Românesc, printre care cărțile semnate de Ioan lascu, Adrian Sângeorzan sau Tudor Gheorghe.