Puțini copii știu astăzi cum construiau străbunii casele, ce materiale de construcții foloseau, ce „meșteri” veneau la lucru. Erau case “eco” și pentru că tendința este de revenire la… natură, dar și pentru că tânara generație petrece mult timp în fața calculatorului, s-a găsit… o cale de mijloc. Elevii au la dispoziție “EcoBuild Together”, o platformă educațională cu ajutorul căreia elevii vor învăța cum se construiesc locuințe fără a afecta mediul în care trăim.
Baloți de paie, lut, șindrilă și lemn sunt doar o parte dintre materialele cu care se înălțau casele. Unii dintre noi știu asta din poveștile bunicilor sau din vizite la diferite muzee de gen.
Se învață asta și la școală, însă de multe ori doar teoretic, așa că dascălii s-au gândit că prin joc, noțiuni ca: materiale ecologice de contrucție, economisire a energiei, amprentă de carbon, vor fi asimilate mai ușor.
Platforma educațională a fost lansată în cadrul Conferinței Naționale “EcoBuild Together” – Construcții durabile pentru un viitor mai bun, un proiect Erasmus +, implementat de Colegiul Național “Frații Buzești“ din Craiova în parteneriat cu instituții de învățământ și asociații din Ungaria, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia și Turcia.
Platforma educațională va putea fi accesată gratuit de toți elevii și chiar dacă în joc trebuie să faci construcții virtuale, să transformi o casă veche într-una durabilă, jocul nu pretinde a fi o metodă de a-i instrui pe elevi să devină arhitecți, ci de a-i face să constientizeze importanța reducerii impactului construcției asupra mediului prin selectarea materialelor și a tehnicilor de construcție potrivite.