Portul tradițional românesc a devenit, în ultimii ani, tot mai folosit și mai prezent în garderobele oamenilor, atât din România cât și din străinătate. Cămașa sau ia sunt elementele cel mai des folosite în acest moment. Reprezentanții unei Asociații atrag, însă, atenția că portul popular are mult mai multe componente care merită să revină în actualitate.
Cătrințele, giubelele sau flanelele sunt piese vestimentare pe care bunicile și străbunicile noastre le purtau cu mândrie atât în zile de sărbătoare cât și în viața cotidiană. Sunt piese pe care le-am putea purta și astăzi cu aceeași plăcere și care, dacă sunt confecționate din materiale naturale, ca acum 100 de ani, ne protejează de frig și ne oferă o ținută de invidiat. Alexandra Negrilă, reprezentantul Asociației Etnotique, spune că portul popular teleormănean conține foarte multe elemente și detalii pe care doamnele și domnișoarele din zilele noastre le-ar putea reînvia și adopta cu ușurință. Toate se regăsesc într-un catalog de etnografie editat de Muzeul Județean Teleorman.
Pentru realizarea fiecărei piese vestimentare în parte, femeile de la sat munceau zile întregi.
Toate ansamblurile vestimentare confecționate și purtate de țăranii teleormăneni fac obiectul unui catalog ce poate fi găsit la Muzeul Județean Teleorman.
Etichete: catrintele, giubelele, ie, port traditional