E criză de medicamente în farmacii, situație în care se află chiar și unele spitale. Farmaciștii, cât și administrațiile unităților spitalicești, se plâng de faptul că nu găsesc medicamente foarte importante în tratamentul paciențilore care, dacă aceștia nu le au, le pot pune viața în pericol. Situația e și în Mehedinți, unde de o bună perioadă de timp nu se găsesc medicamente pentru tratamentul bolilor de inimă, antibiotice importante, pastile necesare bolnavilor de cancer sau pentru prevenirea și tratarea tuberculozei.
Acest bărbat din Drobeta-Turnu-Severin a suferit la începutul anului o intervenție chirurgicală, în urma căreia i-au fost montate 3 stenturi. În același timp medicii i-au prescris un medicament absolut necesar pentru dilatarea vaselor de sânge, dar după o lună, nu l-a mai găsit în farmaciile din Drobeta-Turnu-Severin. A luat un înlocuitor, dar în următoarea lună nu l-a mai găsit nici pe acesta. Bărbatul spune că e dependent de medicament și fără el are viața pusă în pericol.
Farmaciștii recunosc că sunt zile în care zeci de pacienți intră în farmacii și fac cale întoarsă, pentru că e o criză de medicamente fără precedent și pe zi ce trece situația e tot mai gravă. Mai ales că lipsesc medicamente vitale.
Și spitalele au probleme cu aprovizionarea, când vine vorba de un medicament necesar în prevenirea și tratamentul TBC-ului, care de mai bine de două luni nu se găsește pe piață.
Criza de medicamente pe piața românească are mai multe cauze. Pentru că prețul este mic firmele preferă să vândă medicamentele la export. O alta este lipsa de substanță activă, care se produce pe piețele asiatice și scumpirea acesteia.
Pentru că sunt mai scumpe pe piețele externe, inclusiv producătorii români preferă să exporte medicamentele în afara țării, deoarece obțin un preț mai bun decât cel pe care l-ar obține dacă le-ar comercializa pe piața românescă.