Muzeul Cărții și Exilului Românesc a găzduit conferința intitulată „Cum și de ce îi mai citim pe clasicii europeni”, susținută de scriitorul Cătălin Ghiță. Principalele subiecte dezbătute în cadrul conferinței au fost “De ce este necesară lectura constantă a clasicilor europeni?” și „Cum anume ar trebui să ne apropiem de textele acestora, ținând cont de diferențele de situare culturală, istorică, socială și, nu în ultimul rând, politică?”
Cătălin Ghiță a atras atenția publicului cu o teorie inedită asupra canonului și actului canonizării.
Cătălin Ghiță compară canonul cu o natură moartă din Școala Olandeză sau cu un instantaneu fotografic al unei ierarhii sau ordini culturale, pietrificată pentru generațiile viitoare. În opinia sa, canonul interzice negocierea culturală, care este fundamentul vieții estetice.
Cătălin Ghiță este membru al Școlii Doctorale „Al. Piru”, unde conduce doctorate în literatură comparată. Principalele sale direcții de cercetare sunt poezia vizionară europeană, romantismul din perspectivă comparatistă, frica și anxietatea în istoria mentalităților, teorii ale receptării literaturii, relațiile intelectuale dintre Orient și Occident și istoria culturală a secolului al XX-lea. A publicat, în calitate de autor sau de editor, peste 25 de volume, apărute în țară și în străinătate pentru care a primit numeroase distincții literare.