Antreprenorii care activează în domeniile construcții, agricultură și în sectorul alimentar nici nu vor să audă de eliminarea facilităților fiscale, de care discută guvernanții. Situația va genera o scădere a salariilor, în două sectoare în care se muncește mult și în condiții grele și va accentua criza de forță de muncă, și poate chiar șomajul, spun ei. Angajații ar putea renunța la locurile de muncă prost plătite, pentru că nu își vor mai putea întreține familiile și vor pleca din țară, cred antreprenorii.
21,25 % și nu 25 %, adică o reducere de 3,75 % la plata pensiei, scutirea de plata asigurării de sănătate, în cotă de 10 % și scutirea de 10 procente la impozitul pe profit, după deducerea CAS și CASS. Acestea sunt facilitățile fiscale de care beneficiază în acest moment salariații din construcții de agricultură. Eliminarea acestora facilități ar însemna salarii mult mai mici. Antreprenorii spun că fie vor fi nevoiți să concedieze din personal ca să nu le scadă salariile celorlalți, fie oamenii vor pleca, nemulțumiți de salariile care vor scădea.
După deducerile aplicate prin OG 16/2022, salariul minim brut, rezultat în urma deducerilor fiscale este acum de 4000 de lei. Patronii spun că și în aceste condiții, este foarte greu să găsească forță de muncă, dar dacă vor fi eliminate facilitățile, criza de forță de muncă se va adânci.
Primele facilități fiscale ar urma să fie eliminate de la 1 septembrie anul acesta, adică cele legate de consum și venituri, apoi, de la 1 ianuarie 2024 vor fi eliminate și ale facilități.