Timp de câteva decenii, între Războiul de Independență al României și cel de-al Doilea Război Mondial, un grup de femei din elita Craiovei s-a implicat pentru dezvoltarea societății. Acestea și-au dedicat o parte din viață acțiunilor caritabile pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Personalitățile acestor femei sunt evocate în cadrul unei expoziții deschise astăzi la Muzeul Olteniei.
Expoziția de la Muzeul Olteniei evidențiază contribuția femeilor din înalta societate din secolele XIX-XX la educație, sănătate și protecție socială. Femei care beneficiind de un statut privilegiat datorat numelui, averii sau talentului, și-au dedicat o parte din viață filantropiei, contribuind astfel la bunăstarea comunității.
Printre aceste femei se numără Lucia Romanescu, soția fostului primar Nicolae Romanescu, Olga General Gigurtu, Paulina Vorvoreanu, Olga Stoilov, Sofia Caneciu, Elena Cornetti sau Elena Bucureșteanu. Aceste femei, soții sau fiice ale marilor oameni de afaceri ai vremii, au fost inițiatoarele unor acțiuni umanitare, prin care au sprijinit financiar diverse programe sociale. S-au implicat pentru construirea de cantine pentru elevii săraci, colectarea de fonduri pentru familiile nevoiașe, deschiderea de aziluri pentru femeile în vârstă, orfani și persoane cu dizabilități sau inființarea unor spitale.
Expoziția ”Societățile de binefacere – Un crâmpei din istoria Craiovei” este organizată de Muzeul Olteniei Craiova, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Dolj și Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopșor și poate fi vizitată până pe 20 martie.