Fisticul și Aronia ar putea fi cultivate în viitor în condițiile climatice și de sol din Sahara Olteniei și nu numai. Rezultatele obținute în ultimii 5 ani de către cercetătorii Stațiunii Dăbuleni pe loturile experimentale arată că cele două plante rezistă la temperaturi extreme, iar ,cu irigații, producția de fructe va asigura randamentul culturii. La început de septembrie, va începe recoltatul fructelor de fistic și aronia la Stațiunea Dăbuleni.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni este prima din țară care studiază felul în care se comportă Fisticul la solul puțin fertil din zonă și la temperaturile extreme din timpul verii. 10 pomi de fistic au fost plantați în câmpul experimental în 2019, iar din anul 4 deja au produs fructe.
Tot din 2019 cercetătorii de la Dăbuleni au înființat o cultură experimentală de Aronia, cu 3 soiuri, unul românesc omologat la Institutul Mărărcineni – MELROM și două soiuri străine, respectiv NERO și VIKING.
La început de septembrie se vor recolta atât fructele de Fistic, cât și cele de Aronia, ambele având proprietăți benefice pentru organismul uman – fisticul este recomandat pentru sănătatea inimii, pielii și părului, iar aronia este supranumit fructul astronautului și este indicat mai ales persoanelor cu diabet.