Reintroducerea stagiului militar o idee tot mai discutată, dar unde vom instrui soldații? Pentru că de vechile unități militare din perioada comunistă s-a ales praful. În Mehedinți, aproape toate unitățile militare, pichetele de grăniceri și punctele de observație și apărare care existau pe teritoriul județului sunt acum o ruină, unele clădiri fiind distruse complet, la nici 20 de ani de când nu se mai face armată în România.
Fost șef de stat major într-o unitate militară din Mehedinți, colonelul Ioan Ciochină privește cu revoltă clădirile în care au fost instruite mii de generații de militari și care sunt acum o ruină.
La Vânju Mare, regimentul mecanizat ce găzduia, în anii de glorie, 2000 de militari pe un ciclu de instrucție și includea unități de infanterie, artilerie, tancuri și chiar rachete, este acum doar o amintire. Dumitru Guiță este unul dintre subofițerii care a ieșit la pensie din această unitate și ne spune ce însemna aceasta pentru armata română.
e bătrânelul care zice că a lucrat 27 de ani acolo, e revoltat, spune că s-a ales praful, că a fost trăsnită, arsă, că e ruină, că erau 2000 de soldați pe ciclu de instrucție, plus cei de la termen redus, aici au făcut armata mulți oameni importanți ai țării, erau infanterie, artilerie, tancuri, era regiment mecanizat… erau aici, la Plenița, ca Caransebeș, la Severin, la Plenița nu mai e nimic.
În Mehedinți, foștii militari de carieră aflați acum la pensie sunt îngrijorați de situația armatei române. Ei spun că refacerea rezervei de luptători ar fi posibilă doar prin atragerea de militari profesioniști, pentru că fostele baze de instrucție sunt doar amintire.