Atmosfera plina de eleganta si caldura, aseara, la Casa Dianu, din Craiova, una dintre bijuteriile arhitecturale ale municipiului, unde a avut loc cea de-a doua editie a Galei Comunitatii Culturale 2024. Publicul prezent a admirat la vernisajul expozitiei artistului bulgar Bogdan Aleksandrov lucrari inspirate din arta flamanda, de dimensiuni considerabile, iar ritmurile de jazz au fost oferite de maestrul dirijor Horia Dinu Nicolaescu alaturi de Cico’s Jazz Orchestra.
In Casa Dianu, care gazduieste Muzeul Cartii si Exilului Romanesc, proiect unic in Romania, au fost expuse aseara o parte dintre lucrarile lui Bogdan Aleksandrov, dar si spatiul exterior a fost folosit perfect pentru a crea o adevarata poveste prin operele artistului din Bulgaria . Tavanele aurite, pereții decorați, tâmplăria recondiționată, toate arată exact ca la începutul secolului XX, spre incantarea publicului.
Gala Comunitatii Culturale 2024 se afla la a doua editie si a fost initiata in anul 2022 de catre Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova. Ideea Muzeului Exilului este proiectul de suflet al lui Lucian Dindirica, cel care a fost 15 ani director al Bibliotecii Judeterne “Al. si Aristia Aman” Craiova.
Publicul iubitor de muzica a asistat la un regal oferit de Horia Dinu Nicolaescu alaturi de Cico’s Jazz Orchestra, pe scena de la Muzeul Exilului. Stabilit de 40 de ani in Germania, dar nascut in Oltenia, cu o activitate de peste 60 de ani, maestrul dirijor a plecat in anul 1971 din Romania, dar ne marturiseste ca nicaieri nu se simte mai bine este ca acasa.
Expozitia intitulata “Curgere inversa” a artistului din Bulgaria Bogdan Aleksandrov va fi deschisa publicului iubitor de arta pana in luna decembrie a acestui an. Muzeul Cartii si Exilului Romanesc gazduieste fonduri de documente și colecții personale ale unor personalități culturale ale exilului românesc precum: Dinu C Giurescu, Dan Berindei, Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Andrei Codrescu, Romulus și Ileana Vulpescu.