Ia românească ar putea ajunge în Patrimoniul Mondial. Statul român a reușit, după câțiva ani de documentare, să depună la UNESCO dosarul prin care propune ca ia tradițională – cămașa cu altiță să fie introdusă în patrimoniul universal. Meșterii populari care încă respectă tradiția văd cu ochi buni acest demers și speră ca meșteșugul vechi de sute de ani să fie protejat și de acum înainte.
În Tismana, județul Gorj, mai sunt câțiva meșteri populari care cos ii de generații întregi. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani, din zonă plecau cămăși tradiționale în toată lumea, acum o mână de oameni încearcă să ducă tradiția mai departe și care se declară încântați de propunerea ca ia să ajungă la UNESCO.
La Muzeul Costumului Popular din Tismana, poate fi admirată o colecție impresionantă de cămăși tradiționale. Fiecare are o poveste.
Cea mai veche ie din muzeu are peste 150 de ani.
În altă localitate, în Bălănești, o găsim pe Ana Lupu, care colecționează costume populare vechi. Cele mai dragi veșminte îi sunt cele pe care le-a găsit în lada de zestre a bunicii.
Dosarul pentru includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial a fost trimis la UNESCO. Un răspuns este așteptat într-un an.