Și-au pierdut tatăl sau soțul în lupta cu COVID 19, iar acum nici nu pot să beneficieze nici de drepturile care li se cuvin. Este situația în care se află două familii ale cadrelor medicale din Craiova care au decedat după ce s-au infectat cu coronavirus. Există lege, dar nu și norme de aplicare, astfel încât urmașii au ajuns să își caute dreptatea în instanță.
Sunt ultimele mesaje către familie ale medicului chirurg Firmilian Calotă, din Craiova, care a murit după ce a fost infectat cu COVID 19. A lăsat în urma sa o văduvă și un baiat de 24 de ani care este student la Medicină. Și asistentul Florin Cazacu, de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, a murit din cauza coronavirusului. În urma sa, au rămas doi copii de 7 și 14 ani și o văduvă, care este asistentă la un spital suport covid. Famiile celor două cadre medicale ar trebui să beneficieze de prevederile legii 56/2020, însă până în acest moment nu au primit banii cuveniți.
Legea 56/2020 prevede o serie de beneficii pentru membrii familiiilor cadrelor medicale care au murit din cauza infectării cu coronavirus. Printre acestea și dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază avut de personalul medical la data decesului. Singura soluție pentru rude a rămas instanța.
Medicul chirurg Firmilian Calotă, de la SJU Craiova, în varsta de 66 de ani, a murit pe 12 noiembrie 2020 după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2. Asistentul Florin Cazacu, de 45 de ani, a pierdut lupta cu coronavirusul pe 18 iulie. Mai mult de jumătate din viață a lucrat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova.