Suntem mai puțini și mai bătrâni. Așa arată populația României în urma ultimului recensământ. Nici Doljul nu face excepție. Sunt cu 60.000 de locuitori mai puțini decât acum 10 ani. Suntem în top pe locul 10 pe țară ca număr de locuitori. Și media de vârstă a doljenilor este mai mare cu un an și jumătate de cât acum un deceniu, și cu aproape un an față de media pe țară, ceea ce situează județul pe locul 29 la nivel național.
Tendința de scădere se vede în aproape toate localitățile județului Dolj. Craiova are, potrivit datelor oferite de Direcția de Statistică, cu mai bine de 35.000 de locuitori mai puțini, iar populația rezidentă este acum de 234.140. Cel mai mare oraș din Dolj, după Craiova, este Filiași cu 15.000 de locuitori, iar cel mai mic – Bechet cu 4.355 de locuitori, în creștere față de datele recensământului din 2011. Între comune, Poiana Mare rămâne cea mai mare localitate rurală din județ, chiar dacă în 10 ani populația a scăzut cu aproape 1.700. Cea mai puțin populată comună din Dolj este Gogoșu cu numai 523 de locuitori. Localitățile din apropierea Craiovei au cunoscut creșteri de populație, cea mai mare creștere fiind în Malu Mare, unde populația s-a dublat de-a lungul unui deceniu.
În topul cu cele mai mari creșteri de populație se află și Cârcea, Pielești și Ghercești. Nu toți doljenii au declarat în formularele completate anul trecut etnia, însă dintre cei care au făcut-o 94 la sută s-au declarat români, 5,7 la sută de etnie romă, macedoneni 0,1 la sută și alte etnii totalizează 0,2 la sută. Din punct de vedere al nivelului superior de educație, în Dolj 16 la sută dintre intervievați au studii superioare, ceea ce plasează județul pe locul 10 la nivel național. 43,4 la sută au nivel mediu de educație, adică sunt absolvenți de liceu, școli profesionale, postliceale sau de ucenici, iar 40,5 la sută au un nivel scăzut de educație. Ce fac și cu ce se ocupă doljenii, potrivit datelor oferite de Direcția de Statistică? populația activă este de 237.345 persoane, asta însemnând angajați și șomeri. Populația inactivă este mult mai mare – 362.000 de persoane. Aici, ponderea o reprezintă pensionarii, cu aproape 40 la sută, iar elevii și studenții 28 la sută.
Recensământul populației și locuințelor făcut anul trecut este al 13-lea din istorie și primul din România organizat integral în format digital.