Meseria este într-adevăr brățară de aur. O recunosc la unison elevii unui liceu din Craiova care urmează cursurile la învățământul profesional dual. După trei ani de studiu, elevii se pot angaja, sau pot urma în continuare liceul la seral, și mai departe facultatea. Cert este că cerințele de pe piața muncii sunt atât de mari, încât agenții economici la care elevii fac practică vin cu oferte de angajare atractive.
25 de elevi de la Liceul “Matei Basarab” din Craiova se specializează în meseria de instalator tehnico sanitar și gaze. Au ales această formă de învățământ pentru că vor să învețe o meserie care să le asigure viitorul. Iar aceasta este foarte căutată și bine remunerată. Alexandru este dintr-o localitate din Dolj și spune că a ales această specializare pentru că îi oferă garanția unui loc de muncă bine plătit. Cu banii din bursă își plătește cazarea la cămin, transportul și îi mai rămâne ceva și pentru distracție.
Garanția unui loc de muncă după terminarea studiilor i-a atras și pe colegii lui, majoritatea din alte localități.
Durata învățământului dual este de trei ani și la absolvire elevii beneficiază de multe avantaje- se pot angaja la agentul economic care îi școlarizează și care le furnizează servicii de practică, pot să-și continue studiile la liceu și apoi dacă doresc , la facultate. Însă pe parcursul celor trei ani au multe facilități.
La nivelul județului Dolj există opt unități de învățământ care școlarizează elevi în învățământ professional dual. Însă regiunea Olteniei se va bucura, în viitor, de un campus extins pentru învăţământul dual. Acesta ar urma să ofere unui număr de 200 de elevi şi 100 de studenţi competenţe care să răspundă în mod real nevoilor pieţei muncii.