Unul dintre cele mai importante muzee din România împlinește astăzi 110 ani. În peste un secol, Muzeul Olteniei a trecut de la două camere în actualul sediu al Prefecturii Dolj, la o instituție de prestigiu care duce mai departe identitatea culturală a Olteniei. Aniversarea a fost marcată cu o expoziție legată de cele mai importante momente din istoria muzeului.
Fondat la 1 aprilie 1915, la inițiativa profesorului Ștefan Ciuceanu, Muzeul Olteniei Craiova a trecut prin schimbări importante de-a lungul deceniilor. Cele mai dificile au fost cele două războaie mondiale.
Expoziția “Muzeul Olteniei la ceas aniversar” oferă vizitatorilor o incursiune în istoria muzeului, printr-o selecție de documente fondatoare, fotografii cu expozițiile organizate de-a lungul anilor, matrice sigilare, documente administrative și științifice, piese arheologice și podoabe medievale. De asemenea, expoziția include imagini din timpul cercetărilor arheologice, documente inedite și obiecte personale ale unor personalități marcante precum C.S. Nicolăescu-Plopșor și Corneliu Mărgărit Tătulea, foști directori ai muzeului.
Inițial, cunoscut sub numele de Muzeul Regional de Antichități și Etnografie al Olteniei, instituția a fost găzduită în 1915 de Palatul Administrativ al Craiovei. Evoluția sa din istoria recentă se datorează investițiilor din fondurii proprii și europene realizate de Consiliul Județean Dolj. Autoritățile spun că investițiile în cultură vor continua în același ritm.
Patrimoniul Muzeului Olteniei a cunoscut o expansiune semnificativă de-a lungul celor 110 ani de existență. Dacă în 1927 instituția deținea doar 1.050 de piese, iar în 1955 peste 29.120 de artefacte, la începutul anului 2025, colecțiile muzeului numără aproape 250.000 de bunuri culturale, multe dintre acestea având o valoare istorică și artistică inestimabilă.