În timp ce pe piața muncii tinerii calificați sunt tot mai greu de găsit, școlile profesionale sunt ocolite de elevii care termină opt clase. În Dolj doar jumătate dintre clasele profesionale au avut căutare. Directorii de școli se plâng că inclusiv elevii cu medii sub 4 la Evaluarea Națională preferă să meargă la licee și nu să învețe o meserie.
Din 41 de clase de învățământ profesional, doar pentru jumătate s-au depus dosare de înscriere. Dezinteresul pentru școlile profesionale este chiar mai mare față de anul trecut. La Colegiul Economic “Gheorghe Chițu” sunt două clase de învățământ profesional, una pentru ospătar, cealaltă pentru bucătar. Doar una a avut succes.
La Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova sunt trei clase profesionale. Doar una îndeplinește deocamdată numărul de elevi prevăzut în planul de școlarizare.
Și conducerea Liceului Tehnologic „George Bibescu” din Craiova a fost surprinsă să vadă că noua specializare de electrician auto nu are căutare.
În timp ce multe specializări din domeniul auto nu au căutare, proprietarii de service-uri spun că găsesc tot mai greu forță de muncă calificată, iar salariile nu sunt deloc mici.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au făcut nenumărate campanii de promovare pentru învățământul profesional, însă pun rezultatele slabe pe seama mentalității părinților, dar și pe sistemul de învățământ care pune la dispoziție prea multe locuri la licee.
În județul Dolj, nici cele cinci clase și jumătate de învățământ profesional dual nu s-au ocupat complet. La astfel de specializări tinerii desfășoară practica chiar la agenți economici și primesc o bursă dublă, de 400 de lei pe lună, fără să fie obligați să se angajeze ulterior la respectivul angajator.