Lipsa banilor pentru cheltuieli și achiziții de medicamente și materiale sanitare și neplata salariilor angajaților, adică blocarea activității în spitale. Acestea pot fi consecințele deciziei angajaților Caselor de Asigurări de a suspenda plățile pentru furnizorii de servicii medicale, în contextul grevei declanșate la nivel naţional. Afectați de o astfel de decizie ar fi și medicii de familie, dar și farmaciile, care pot ajunge în situația de a nu-și mai plăti angajații.
La Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin, de la jumătatea acestei luni ar trebui să înceapă să intre în conturi banii pentru plata serviciilor medicale care trebuie virați de la Casa de Asigurări de Sănătate. Neplata la timp a acestora ar bloca activitatea spitalului, inclusiv plata salariilor cadrelor medicale.
La Spitalul Orșova, managerul susține că are în conturi bani din servicii asigurate anterior, cu care poate achita salariile personalului, dar crede că blocarea banilor către spitale ar fi un dezastru.
Și medicii de familie spun că ar fi afectați de această situație, pentru că trebuie să-și plătească personalul.
Decizia de a sista plățile vine într-un moment foarte dificil pentru spitale, a căror activitate este deja bulversată de ordonanța austerității, care restrânge cheltuielile. În Mehedinți, din cauza scumpirilor de medicamente și materiale sanitare, Spitalul Județean are deja un deficit de cheltuieli care a ajuns la 2 milioane de lei, lunar şi care afectează actul sanitar.