După mai bine de zece ani de muncă în afara țării, o familie dintr-un sat din Mehedinți a revenit acasă și a investit banii câștigați într-o mică afacere în agricultură. Cei doi soţi au construit solarii, care anul acesta sunt pline de roșii proaspete, ce ajung în piețele din apropiere. Cu ajutorul unei investiții într-o centrală termică, legumicultorii au reușit să ducă roșiile la piață cu două săptămâni mai devreme, astfel că au aplicat și pentru a primi cei 3.000 de euro de la stat, bani cu care este stimulat sectorul legumicol.
Soții Vasile au lucrat 11 ani în Franța, dar într-o zi au decis să revină acasă. Și pentru că lucraseră mult timp în agricultură, s-au gândit că soluția cea mai bună ar fi să facă ceea ce știu cel mai bine, adică agricultură. Astfel au ajuns să producă legume, în solarii, iar anul acesta au construit o centrală termică, o investiție care i-a ajutat foarte mult în perioadele friguroase.
Printre legumele pe care le duc zilnic în piețe sunt și tomatele. Anul acesta, investiția în centrala termică i-a ajutat să obțină recolte timpurii, în comparație cu alți legumicultori din Mehedinți. Pentru că au avut încălzire, tomatele s-au copt deja, așa că fermierii vor putea solicita subvenția de la stat. Despre care spun că e foarte utilă.
Deocamdată, legumicultorul din satul Viașu este singurul din Mehedinți care a adus roșii coapte la piață. Dar vor urma și cultivatori în următoarea perioadă, spun reprezentanții Direcției Agricole.
Pentru cea de-a doua tranșă a programului de stimulare a cultivatorilor de legume, Ministerul Agriculturii va acorda în toamnă o subvenție de 1000 de euro, atunci putând fi cultivate și alte legume, cum sunt castraveții sau ardeiul.