La Cezieni, în Olt, a fost mare sărbătoare, duminică, deși restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au afectat cea mai veche manifestare dedicată cămășii populare. Localnicii nu au mai îmbrăcat, ca în trecut, ia primită în dar de la părinți și bunici sau cusută de mâinile dibace ale femeilor din sat și nu au mai jucat-o în hora satului. Au expus-o, însă, spre bucuria celor care au dorit să o admire. Printr-o adevărată expoziție stradală impresionantă, localnicii au marcat astfel a 37-a ediție a ,,Sărbătorii iei”.
Adrian Chesnoiu este unul dintre cetățenii de onoare ai comunei Cezieni. Deși a plecat de mult din sat el revine an de an la Sărbătoarea iei și spune că poartă cu drag cămașa populară ori de câte ori are ocazia.
Sute de ii au fost scoase din lăzile de zestre și expuse pe gard, la Cezieni, în cadrul celei de a 37-a ediţii a sărbătorii dedicate celui mai valoros articol vestimentar, element de identitate națională. A fost o impresionantă expoziție stradală în care au putut fi admirate ii vechi și valoroase, dar și lucrate cu multă dibăcie de femeile din sat în ultimul an.
Edilul localității este bucuros că a primit sprijinul Consiliului Județean Olt pentru a duce mai departe această importantă sărbătoare, manifestare emblematică pentru comună care face cunoscută în țară și în lume dibăcia femeilor din sat.
Sărbătoarea iei de la Cezieni este una dintre cele mai vechi manifestări culturale din Olt. Ea este unică în țară și își propune să dezvăluie lumii întregi frumusețea cămășii populare românești. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1920 de principesa Brâncoveanu și reînodată în urmă cu 44 de ani de inginerul Tudor Dănacu.
—
Știrile și emisiunile postului TVR Craiova se găsesc integral și pe Youtube TVR Craiova. Abonează-te aici https://youtube.com/c/TVRCraiovaonline