Legumicultorii din Olt au început să planteze roșiile în solariile încălzite. Ei estimează că vor ieși pe piață cu primele tomate românești din acest an înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Din cauza creșterii prețurilor la combustibili și energie electrică, precum și la folie, aceștia estimează că prețul din acest an în va depăși pe cel din primăvara lui 2021 cu cel puțin 10%.
În solariile încălzite ale fermierilor din Olt este forfotă mare. Muncitorii trudesc de zor ca răsadurile de roșii să ajungă cât mai repede în pământ. Ei susțin că munca deși dificilă nu le pune probleme pentru că sunt obișnuiți.
Simon Idita din Pleșoiu se numără printre legumicultorii olteni care livrează pe piață, primăvara, tomate românești. Pentru a reuși această performanță, el începe pregătirea răsadului încă de toamna. Anul acesta va pune cu roșii extratimpurii mai mult de jumătate de hectar.
Sute de fermieri din Olt au început înființarea culturilor de tomate extratimpurii în solariile încălzite. Ei vor să reușească să îndeplinească toate condițiile impuse de guvernanți prin programul Tomata și să obțină ajutorul de minimis de 3.000 de euro.
Fermierii care au demarat acțiunea de plantare a roșiilor extratimpurii estimează că vor ieși cu ele înainte de Paște. Prețul cu care vor fi livrate către piață va fi însă mai mare decât anul trecut datorită creșterii prețului la combustibi, energie electrică și folie.
Primele tomate românești au plecat spre piețe în primăvara anului trecut la început de aprilie. La început prețul cu care au fost valorificate s-a ridicat la 12 lei kilogramul la en-gross, iar pe piețele din București și marile orașe un kilogram de roșii românești se vindea și cu 25 de lei kilogramul.