Seceta din această vară a afectat serios culturile din Sudul țării. Este declarată secetă pedologică pedologică puternică și moderată. Fermierii ale căror culturi au fost afectate pot depune înștiințări la primării pentru ca ulterior specialiștii de la Direcția Agricolă să constate nivelul de calamitate și să întocmească raport către Ministerul Agriculturii. Se așteaptă ca ulterior Guvernul să decidă cum îi va ajuta pe fermierii afectați.
O fermă agricolă din Dolj care exploatează peste 3500 de hectare a avut până la această oră pierderi la culturile de orz, grâu, porumb, soia, floarea soarelui și celelalte plante pe care le-a cultivat. (orz 40%, grâu 45%, porumb 100%, soia 100%, floarea soarelui 50%, năut 60%, muștar 75%.)
Conform legii, până pe 1 august fermierii pot face înștiințare către primării prin care să anunțe ce suprafețe sunt afectate și care este gradul de afectare.
Pentru culturile înființate în toamnă termenul de depunere a înștiințărilor este 1 august iar pentru culturile înființate în primăvară termenul este 15 octombrie. Direcțiile agricole județene vor întocmi un raport de sinteză pe care îl vor trimite la Ministerul Agriculturii.
Până la această oră, pe baza înștiințărilor depuse de fermieri, suprafața calamitată este de 1900 de hectare. Cum termenul limită de depunere este 15 octombrie se așteaptă ca suprafața agricolă calamitată să fie cu mult mai mare.