România nu produce ser antiviperin și de aceea spitalele noastre plătesc și de 60 de ori mai mult pentru serul folosit la salvarea vieții celor mușcați de vipere. În timp ce la noi prețul unui astfel de ser este între 500 și 1000 de euro, în țara vecină, Serbia, care îl fabrică singură, acesta costă doar 15 euro.
Prețul exagerat de mare este și motivul pentru care spitalele cumpără puține fiole, pentru că în cazul în care nu au pacienți serul expiră și trebuie aruncat. În tot acest timp, sezonul turistic bate la ușă, iar pasionații de drumeție spun că atenția trebuie crescută, pentru că viperele apar în locuri tot mai puțin așteptate.
Iar în cazul unei mușcături, vital pentru pacient este să ajungă cât mai repede la spital, unde să-i fie administrat serul.
La noi serul e scump și din păcate greu de găsit. Aproape 1000 de euro a plătit Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin pentru singura fiolă de ser antiviperin pe care o are acum în dotare. În 2019, însă, lichidul salvator a fost cumpărat cu nu mai puțin de 11.000 de lei, de la compania națională, UNIFARM. În cazul în care sunt pacienți mușcați și nu au serul, spitalele se împrumută între ele.
La spitalul din Orșova managerul spune că ultima fiolă de ser antiviperin a fost cumpărată din țară la 500 de euro. Dar, pentru că e vorba de viața oamenilor, spitalul are și un flacon donat de vecinii din Serbia, unde serul costă doar 15 euro, pentru că îl produc acasă la ei.
La mijlocul verii anului 2019, Ministerul Sănătății a introdus în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate la punere pe piață în România un ser antiviperin produs de o companie britanică al cărui preț maximal este de nu mai puțin de 11.700 de lei.