Zeci de vârstnici, mai ales din mediul rural, ajung, anual, victime ale incendiilor de locuințe. Neputincioși şi singuri aceștia nu își mai pot întreține singuri sobele, coșurile de fum sau instalațiile electrice. Problema ar putea fi rezolvată dacă în localitatea lor ar exista un serviciu voluntar de prevenție și de stingere a incendiilor, a căror înființare este prevăzută de lege. În Teleorman, sunt doar 12 localități care dispun de astfel de facilități legale. Reprezentanții ISU spun că au la dispoziție pârghiile legislative prin care să oblige primăriile din județ să înființeze aceste servicii voluntare, dar, deocamdată, încearcă doar prin campanii de conștientizare să convingă autoritățile locale să înființeze și să finanțeze aceste servicii.
Folosite necorespunzător, sobele sunt adevărate pericole, mai ales de vârstnici.
Statisticile arată că incendiile au o legătură strânsă cu nivelul de trai al populației.
Toate aceste probleme ar putea fi evitate dacă în fiecare localitate din județ ar funcționa serviciul de voluntariat pentru situații de urgență, o structură cu atribuții de prevenire dar și de intervenție la incendii, până la sosirea echipajelor de pompieri profesioniști.
Primarul comunei Călinești a înțeles importanța funcționării servicului voluntar pentru situații de urgență și nu a ezitat să îl înființeze și să îl finanțeze. Voluntarii serviciului, angajați ai primăriei, organizează campanii de informare a populației și îi ajută pe cei care nu se pot ocupa singuri să își curețe coșurile de fum.
Reprezentanții ISU Teleorman încearcă să convingă toate unitățile administrativ-teritoriale că un serviciu de voluntariat pentru situații de urgență poate salva gospodăriile a zeci de oameni de la distrugere și chiar viața însăși. Și, poate, în felul acesta, județul Teleorman nu va mai fi pe primul loc, la nivel național, în ceea ce privește numărul de victime provenite din incendii.