Tradițiile de Dragobete sunt păstrate cu sfințenie la Novaci, în județul Gorj, unde șezătoarea specifică sărbătorii sosirii primăverii este așteptată cu nerăbdare de întreaga comunitate, pe tot parcursul anului. Cu mic cu mare, oamenii se reunesc într-un spațiu bine definit, încărcat de simboluri, cu mesteșugari care duc mai departe obiceiurile locului, îmbrăcați în straie de sărbătoare și în care jocul și voia bună sunt la ele acasă.
La începutul deschiderii șezătorii doar fetele participă, urmînd ca pe parcurs să se alăture și băieții. Meșterii popularii care vin din zonă realizează cu mare dăruire produse tradiționale fie în războiul de țesut, fie costume populare, fie obiecte sculptate în lemn de stejar.
Copiii care participă la șezătoare sunt curioși să afle povestea lui Dragobete.
Din dorința de a păstra vie tradițiile și obiceiurile de Dragobete, doamna Nușa așa cum este cunoscută de toată lumea din Novaci, cu răbdare și multă dedicare, creeză șezători de neuitat pentru întrega comunitate.
În finalul șezătorii de Dragobete vin și flăcăii și se prind în horă alături de fete și împreună joacă o jiană, dans popular specific din Novaci.