O vâlceană se poate lăuda cu o colecţie impresionantă de cămăşi ţărăneşti. Peste 200 de ii a strâns de la localnicii din zona Berbeşti-Alunu şi a cusut Rodica Pentoiu, în mai bine de un deceniu. Impresionanta colecţie este expusă într-o căsuţă ţărănească, construită în urmă cu un secol pe un deal din Berbeşti, pe care vâlceanca a cumpărat-o şi transformat-o în muzeu.
Cămăşile ţărăneşti din colecţia Rodicăi Pentoiu sunt într-o stare bună, asta şi pentru că vâlceanca le -a recondiţionat. De foarte multe ori, din podul caselor ţărăneşti din Berbeşti sau Alunu a recuperat doar câteva fâşii din cămăşile purtate de femeile din sat, însă cu multă muncă şi migală Rodica Pentoiu a reuşit să le redea strălucirea şi frumuseţea de altădată. Piesa de rezistenţă din colecţia sa este o ie veche de 130 de ani, pe care o are de la mama sa.
Pentru a reda cămăşilor frumuseţea de odinioară, Rodica Pentoiu le spală cu leşie şi le ţine la congelator 24 de ore.
Printre „comorile” aflate la loc de cinste în casa ţărănească pe care Rodica Pentoiu a cumpărat-o în Berbeşti se numără o diplomă de mulţumire pentru un soldat din comuna Alunu, care a murit pe câmpul de luptă,luptând alături de Ecaterina Teodoroiu, precum şi un calendar regal din 1921.
Rodica Pentoiu a transformat casa construită în urmă cu mai bine de un secol într-un adevărat muzeu ţărănesc. În beciul casei, vâlceanca a strâns obiecte vechi utilizate în viaţa de zi cu zi de străbunici, de la piua folosită pentru a zdrobi sarea sau boabele de cereale şi până la putinei. Micul muzeu a stârnit deja interesul curioşilor şi este vizitat în special în lunile de vară.