Nu doar oamenii se botează în această zi de sărbătoare, ci şi caii. Obiceiul vechi stă la baza unui concurs ce are drept concurenți caii. Acesta a fost reluat la Slătioara, în Olt, la scurt timp după revoluţie și reprezintă o mare atracţie pentru localnici și nu numai. Şi în cel mai sudic oraș din România, Zimnicea, din judeţul Teleorman, proprietarii de cai și-au pregătit animalele încă de dimineață, păstrând vie, astfel, o tradiție de peste 50 de ani.
Zeci de crescători de cabaline in județ și-au dat întâlnire astăzi, de Bobotează, la Slătioara pentru a se mândri cu animalele lor, fie datorită frumuseții lor, fie ca urmare a forței acestora. Cu toții le-au înscris la secțiunile concursului intitulat ,,Botezul cailor” după ce preotul le-a botezat.
Întreținerea unui cal nu este o muncă ușoară, dar crescătorii nu se plâng pentru că, pentru ei, totul este pasiune.
Renumele concursului organizat de Bobotează în comuna Slătioara a depășit granițele județului așa că oamenii vin în număr mare să admire caii.
Botezul cailor este un obicei care s-a păstrat din generație în generație şi la Zimnicea, în Teleorman. Totuși, gospodarii spun că, deși calul este încă prezent în viețile lor, acesta nu mai are aceeași însemnătate ca acum 30 de ani.
În 2019, în Zimnicea erau înregistrați peste 300 de cai. În acest moment, însă, numărul acestora a scăzut sub 100.