Aproape 90 la sută dintre absolvenții de studii superioare își găsesc un loc de muncă în România. Mulți tineri aleg să lucreze încă din timpul facultății pentru a căpăta experiență și pentru a avea un CV care să îi ajute să obțină un post cât mai bun. Parteneriatele pe care universitățile le au cu agenții economici îi ajută pe studenți să se integreze mai repede pe piața muncii.
Pentru mulți dintre studenți, experiența primului loc de muncă începe cu un internship, iar de cele mai multe ori, devin angajați cu acte în regulă la firmele respective.
Facultățile Universității din Craiova sunt o pepinieră pentru firmele care sunt în căutare de angajați. Unele companii au decis să își deschidă filiale în Craiova tocmai datorită existenței unității de învățământ superior.
Universitatea din Craiova s-a declarat ca fiind universitate anteprenorială și a încheiat sute de parteneriate cu firme din diverse domenii astfel încât studenții săi să aibă posibilitatea să participe la stagii de practică sau internshipuri și în felul acesta să le fie facilitat accesul pe piața muncii.
Sociologii spun că și România se aliniază trendului care există în Uniunea Europeană, unde, în țări ca Germania sau Franța, peste jumătate dintre studenți aleg să lucreze încă din timpul facultății. Specialiștii atrag însă atenția asupra unui aspect extrem de important, de care tinerii trebuie să țină cont.
Potrivit statisticilor Eurostat, în România, doar 25 la sută dintre tinerii între 20 și 34 de ani urmează cursurile unei facultăți, ceea ce situează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, unde media este de peste 40 la sută. În schimb, față de media europeană de 85% de angajați din rândul absolvenților de studii superioare, în România, procentul este de 89%.