Au una dintre cele mai dificile meserii, iar de multe ori tragediile sunt obiectul lor de activitate. Sunt psihologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Chiar dacă munca lor trece aproape neobservată, in comparaţie cu cea a medicilor, psihologii depun eforturi mari pentru ca pacienţii să treaca mai uşor peste traume.
Nicoleta Vintilescu are 76 de ani. A lucrat într-un spital ca asistenta medicala. Acum, problemele de sănătate îi dau mari bătăi de cap. A trecut printr-o operaţie, iar acum face dializă de trei ori pe săptămână. Diagnosticul a însemnat o traumă emoţională. A trecut peste cu ajutorul psihologului clinician.
În ajutorul Nicoletei Vintilescu a sărit Anca Arcereanu. Are o experienţă de 15 ani în terapia cu bolnavii secţiei de hemo dializă. A ajuns să cunoască foarte bine afecţiunile cu care se confruntă pacienţii. Spune însă că de multe ori mentalitatea societăţii îi îngreunează munca.
Silvia Mikulović lucrează pe secţie de ginecologie a celui mai mare spital din Oltenia. Pierderea unei sarcini este o traumă imensă. Munceşte mult pentru a aduce pacientele pe linia de plutire şi pentru a le ajuta să treacă mai uşor peste tragedii. Odată ce pacientul se deschide, munca psihologului devine mai uşoară şi mai eficientă.
Deşi se vorbeşte prea puţin despre eforturile psihologilor, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova spune că munca lor este foarte importantă, pentru că psihicul pacienţilor joacă un rol determinant în procesul de vindecare.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia lucrează nouă psihologi.