Anual, în Olt, suprafețe importante de terenuri degradate sunt împădurire. În procesul de creștere a suprafețelor împădurite din județ sunt implicate atât autoritățile locale, cât și Direcția Silvică Olt. Autoritățile locale folosesc pentru împăduriri atât banii puși la dispoziție de Ministerul Mediului, cât și sumele prinse în Programul Național de Redresare și Reziliență.
Comuna Urzica din Olt se numără printre localitățile în care în ultimii ani s-au împădurit sute de hectare, prin implementarea unor proiecte cu finanțare diversă, mare parte de la Ministerul Mediului. Obiectivul principal este încetinirea procesului de deșertificare care afectează localitatea.
Mai multe localități din zona de sud a județului au accesat pentru împăduriere fonduri europene alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este și cazul comunei Brastavățu care a împădurit în ultimul an câteva zeci de hectare, valoarea investiției ridicându-se la 200.000 euro.
Direcția Silvică Olt are în fiecare an un program de împădurire și regenerare a suprafețelor existente. În ultimii 20 de ani au fost împădurite, în mare parte, cu ajutorul fondurilor proprii sau de la Companie, peste 1600 de hectare.
Speciile cele mai des utilizate la împăduriri diferă de la o zonă la alta și sunt stabilite în funcție de structura solului.
Suprafața împădurită la nivelul județului Olt este, potrivit autorităților, de 56.773 hectare, mare partea acestor suprafețe fiind în zona de nord. Cele mai des întâlnite specii de arbori sunt: stejar, frasin, gârniță și salcâm.