Asistența medicală prin telemedicină va putea fi acordată de toate unitățile sanitare din ţară. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care reglementează cadrul legal general. Telemedicina oferă servicii de sănătate la distanță, atunci când medicul și pacientul nu sunt împreună fizic într-un cabinet. Este cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure şi de calitate. Telemedicina este utilizată de zeci de ani. În România, pacienţii care se adresează atât sistemului naţional de asigurări de sănătate cât şi celui privat, au la dispoziţie medici de diferite specializări, cu care pot colabora de la distanţă. Și În Dolj, din ce în ce mai mulți pacienți apelează la consultații prin telemedicină.
Domnul Ion are 75 de ani şi locuieşte la 40 de km de Craiova. În urmă cu trei ani, în perioada pandemiei, a suferit o complicaţie din cauza diabetului. Pentru că bărbatul nu este din Craiova, asistenţa prin telemedicina l-a ajutat să treacă cu bine peste acea perioadă. Mai mult, de atunci continuă aceeaşi modalitate de consultaţie.
Medicul craiovean Cristian Siloşi este unul dintre specialiştii care foloseşte telemedicina la clinica pe care o coordonează. Are pacienţi din multe judeţe, inclusiv din străinătate.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, în această vară, că 131 de spitale din ţară vor fi dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de Urgenţă printr-un proiect al Băncii Mondiale în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei.