Cât de mult îți schimbă viața consumul de droguri? Ce șanse sunt să scapi din mrejele substanțelor psihoactive o dată prins în acestea. Cum se vede viața prin ochii unui fost dependent de droguri? Au avut șansa să audă asta elevi, studenți, dar și adulți în cadrul unei întâlniri organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, la Casa Studenților din Craiova.
Sunt mărturisirile unui tânăr de 27 de ani, care a început să se drogheze din adolescență, a consumat droguri din ce în ce mai puternice, a fost internat în clinici de psihiatrie și a fost condamnat pentru trafic de droguri. A fost robul substanțelor psihoactive până în urmă cu șapte ani. A scăpat greu de viciu, dar se consideră norocos pentru că alți semeni nu au avut puterea să facă asta, mulți dintre ei sfârșind tragic.
De aceea, tinerii de astăzi au nevoie mai mult ca niciodată să înțeleagă tot adevărul despre droguri.
În România, în ultimii 10 ani consumul de droguri a crescut îngrijorător, iar vârsta de la care începe consumul de droguri a scăzut foarte mult.
Doar doi dintr-o mie de consumatori de droguri reușesc să scape de acest viciu. Sunt statistici îngrijorătoare care au determinat autoritățile organizeze campanii de conștientizare a tinerilor despre pericolul la care se supun consumatorii de droguri. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a implementat Proiectul “Generație fără bariere – suntem altfel”, în colaborare cu Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul lunii aprilie și s-a desfășurat în 20 de centre universitare.