Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, un moment care a consfințit recunoașterea internațională a Marii Uniri. Prin reconfigurarea granițelor Ungariei, Transilvania devine parte din țara mamă, iar românii au văzut împlinit visul lor de veacuri. La Craiova, în patrimoniul Muzeului Olteniei, se află tocul cu care Nicolae Titulescu a semnat tratatul, iar la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” se găsește o copie a actului din 1920.
4 iunie a fost declarata in Romania, Ziua Tratatului de la Trianon prin care tarii noastre i-a revenit Transilvania. Un moment prin care Marea Unire a primit si recunoasterea juridica internatională. Se implinea astfel idealul mult visat si dorit al romanilor. Tarii noastre i-au fost recunoscute valabilitatea actelor din anul 1918.
La Biblioteca Județeană Alexandru și Arista Aman se află o copie a tratatului semnat in anul 1920, iar la Muzeul Olteniei tocul cu care Nicolae Titulescu a semnat documentul prin care Transilvania a devenit parte din Romania.
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate, inclusiv România,m pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.