Câțiva zeci de tineri din România și Anglia au demonstrat că pandemia nu poate să îi oprească să își împărtășească ideile, tradițiile și credința. Totul în cadrul proiectului ”Tinerii români de aici și de oriunde – o familie unită, prin cultură și prin credință”, derulat de parohiile Braniște-Ișalnița din Dolj, Petrova din Maramureș și Bristol din Anglia. Desfășurat online, programul a reușit să creeze o punte spirituală între tinerii din cele trei comunități.
Până acum, acest proiect se desfășura prin schimb de experiență față în față, însă restricțiile impuse de criza sanitară au făcut ca acesta să se mute în mediul online. Parohia Braniște Ișalnița din Dolj nu este la prima experiență de acest gen.
Proiectul a inclus o serie de activități, desfășurate în paralel, în toate cele trei comunități. Au fost ateliere gastronomice, de confectionat mărtițoare, concursuri de cultură generală, dar și o activitate de cunoaștere a portului tradițional. Organizatorii spun că, astfel, tradițiile românești, purtate în traista de pribegie pe toate continentele lumii, îi ajută pe membrii acestor comunități să redescopere originile și să înțeleagă mai bine identitatea lor comună.
Proiectul a fost înscris la Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” al Patriarhiei Române, care a declarat anul 2021 anul pastorației românilor de pretutindeni.