Infecția cu HPV, virusul papiloma uman, este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală și principala cauză a cancerului de col uterin. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și mortalitatea cauzată de această boală, potrivit statisticilor. Prevenția este extrem de importantă, pentru ca numărul femeilor care mor din cauza acestui tip de cancer să fie din ce în ce mai mic. Medicii spun că multe dintre afecțiunile cauzate de acest virus pot fi prevenite prin vaccinare și screning regulat și recomandă vaccinarea anti-HPV atât fetelor, cât și băieților.
În acest moment, în România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani neîmpliniți, pe baza unei rețete compensate. Femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani pot cumpăra vaccinul HPV cu reducere de 50%. Medicii atrag atenția asupra importanței imunizării la vârste fragede și a controalelor periodice și spun că prevenția este esențială. Vaccinarea anti-HPV se poate face în cabinetele medicilor de familie.
Infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. Mulți părinți au întrebări cu privire la vaccinarea anti-HPV și le cer sfaturi medicilor pediatri.
Deși vaccinarea este ideală înainte de debutul vieții sexuale și adulții de până la 45 de ani pot beneficia de protecție împotriva unor tulpini periculoase ale HPV.
HPV sau virusul papiloma uman este un virus comun, care poate cauza șase tipuri de cancer. Deși nu există un tratament pentru HPV, medicii susțin că vaccinul poate preveni infecția.