“Deşteaptă-te, române!” a răsunat astăzi în Râmnicu Vâlcea, oraşul în care în urmă cu 173 de ani s-a intonat pentru prima oară într-un cadru organizat imnul de stat al României. Ziua a fost sărbătorită fără restricţii anul acesta, cel mai aşteptat moment fiind parada festivă, în timpul căruia actorii din oraş au reconstituit traseul paşoptiştilor de la 1848. Câteva sute de oameni, oficialităţi şi cetăţeni, au luat parte la manifestările dedicate imnului national.
În Parcul Zavoi, locul în care s-a intonat imnul în urmă cu 173 de ani, a fost organizat un ceremonial militar-religios.
Cel mai aşteptat moment al zilei a fost parada festivă. Actorii de la Teatrul Municipal “Ariel” din Râmnicu Vâlcea au iesit pe strazile din centrul orasului pentru a reda imaginea pașoptiștilor.
Aceștia au defilat îmbrăcați în haine de epocă și au strigat „Dreptate și Frăție!”, la fel cum salutau și revoluționarii de la 1848. „Pasoptistii” au condus coloana de oficialități ale județului în cadrul unei parade festive ce s-a desfășurat pe traseul deja bine cunoscut, Primăria Râmnicu Vâlcea – Casa Memorială ”Anton Pann” – Parcul Zăvoi. Din pridvorul casei memoriale Anton Pann s-a auzit şi astăzi „Povestea Vorbii”.
La 29 iulie 1848, pe locul actualului Parc Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, vâlceni au cântat ”Deşteaptă-te, române”, sub conducerea lui Anton Pann, pe muzica compusă de acesta şi pe versurile poetului transilvănean Andrei Mureşanu, ceea ce a reprezentat prima intonare, într-un cadru oficial, a Imnului de astăzi al României.