Dascălul are un rol esenţial în formarea elevilor. Educatorul, învăţătorul sau profesorul, toţi deopotrivă joacă un rol important în viața noastră a tuturor. Sunt cei care ne şlefuiesc caracterul şi cei care reuşesc întotdeauna, indiferent de situaţie, să găsească motivaţia necesară să meargă mai departe. Astăzi este Ziua Mondială a Educației, ziua oamenilor care au o misiune importantă și poartă o mare responsabilitate în educarea tinerilor.
Doamna Tina Călin este profesor cu o vechime de peste 40 de ani în învăţământ. Este dascăl la Colegiul Naţional ,,Fraţii Buzeşti,, din Craiova unde predă ştiinţe socio-umane. După o viaţă petrecută la catedră spune că un bun dascăl care îşi iubeşte meseria face eforturi mari în formarea elevilor lui. Recunoaşte că a ajutat-o şcoala de altădată care şi-a pus amprenta pe formarea dascălului de mai târziu.
Profesorul este de părere că un dascăl bun trebuie să se reinventeze pentru a păstra interesul elevilor pentru şcoală.
Un alt profesor, ceva mai tânăr, recunoaşte că a fi dascălul nu este o meserie, mai degrabă o vocaţie, un talent.
Şi care este cea mai mare mulţumire a unui dascăl dacă nu rezultatele de excepţie ale elevilor lui. Este şi cazul lui Denis, elev în clasa a 11-a la CN ,,Fraţii Buzeşti,, din Craiova, care a obţinut locul 1 la Olimpiada Naţională de Istorie.
Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. În România, Ziua Educaţiei este marcată începând cu anul 2013. Este zi liberă pentru elevi și profesori.