Sisteme de transport public urban moderne și eficiente, prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia

Magda Lungu, directorul Direcției Programare și Gestionare Program: Mobilitatea urbană durabilă reprezintă una dintre provocările principale cu care se confruntă zonele urbane și este un subiect de îngrijorare pentru numeroși cetățeni. Transportul rutier se numără printre principalele cauze ale poluării atmosferice și ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) sunt principala sursă de finanțare din partea UE pentru mobilitatea urbană.

Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, prin Prioritatea 4 – Mobilitate urbană durabilă, răspunde nevoilor și provocărilor identificate în regiune în acest domeniu prin finanțări care sprijină realizarea unui sistem de transport public eficient, care să-i determine pe cetăţeni să renunţe la maşina personală şi să apeleze la transportul public, cât mai prietenos cu mediul. Astfel, autoritățile publice locale vor putea să depună proiecte pentru investiţii în achiziția de mijloace de transport ecologic (tramvaie, autobuze, troleibuze) și infrastructura asociată (stații de transport, terminale intermodale, depouri, stații/puncte de încărcare pentru mijloacele de transport public etc.).

O altă secţiune a investiţiilor cuprinse în această prioritate o constituie realizarea de trasee separate exclusiv pentru vehiculele de transport public, pentru a eficientiza durata călătoriei de la o destinaţie la alta şi a face mai atractivă utilizarea unui mijloc de transport public, dar și sprijinirea infrastructurilor pentru moduri de transport active (investiții în infrastructura pentru ciclism, sisteme de închiriere biciclete, trasee pentru pietoni). 

Toate aceste activități constituie modalităţi de renunţare la utilizarea transportului auto pe bază de carburanţi tradiţionali (benzină, motorină), extrem de poluant. Pentru a asigura o coerență a investițiilor, proiectele vor fi fundamentate în baza unor planuri de mobilitate urbană durabilă (PMUD). Totodată, existenţa unor strategii integrate de dezvoltare urbană care urmăresc rezolvarea problemelor economice, de mediu, climatice şi sociale din oraşe constituie precondiţia pentru accesul la finanţare în Prioritatea 4.

Trei apeluri de proiecte au fost deja lansate. Autoritățile publice locale din mediul urban au, astfel, la dispoziție peste 90 de milioane de euro, pentru proiecte prin care să modernizeze transportul public, să promoveze transportul nemotorizat și electric și să digitalizeze sistemele de trafic.  Cei interesați să depună proiecte pot consulta Ghidurile Solicitantului accesând următorul link: https://www.adroltenia.ro/start-la-depunerea-de-proiecte-pentru-transportul-public-urban-prin-regio-sud-vest/  




Emisiuni Recente


Articole similare