Pandemia i-a determinat pe foarte mulţi conaţionali să renunţe la vacanţele în străinătate şi să încerce o reconfigurare a traseului. Pasionaţii de drumeţii au găsit un colţ de rai la peste 1500 de metri altitudine, în munţii României. Printre cele mai bătute cărări de munte s-au numărat anul acesta cele spre Vârful Cozia sau spre creasta munţilor Buila Vânturariţa, din judeţul Vâlcea. Reprezentanţii Salvamont spun că aici au ajuns anul acesta de zece ori mai mulţi turişti faţă de anul 2019.
Din maşină sau pe jos, românii au redescoperit anul acesta frumuseţea plaiurilor mioritice. Salvamontiştii apreciază că numărul turiştilor care au tranzitat judeţul Vâlcea doar pentru a ajunge pe Transalpina, în Munţii Parâng, a fost de ordinul sutelor de mii. Şi numărul celor care au luat la pas potecile pentru a ajunge pe culmile montane a fost mult mai mare faţă de anii trecuţi. Printre cele mai aglomerate trasee montane s-au numărat cele care urcă spre Vârful Cozia, creasta munţilor Buila –Vânturariţa ori Vârful Nedeia ,din munţii Căpăţânii, la o altitudine cuprinsă între 1 600 şi 2 130 de metri.
Salvamontiştii spun că toamna este propice pentru a urca a pe culmile montane. Trebuie să ne interesăm însă care va fi starea vremii şi să avem un echipament adecvat, care să includă lanternă, colţari, ghete şi haine mai groase, căci temperaturile sunt mai scăzute în această perioadă.
Printre obiectivele turistice din zona montană a judeţului Vâlcea care au atras un număr mare de vizitatori s-au numărat în acest an şi Cascada Lotrişor şi Cascada Scoruş.
Etichete: buila vanturarita, munte, vacanta, varful cozia