Autoritățile sanitar-veterinare centrale lasă pe umerii celor locale deschiderea spațiilor de sacrificare a mieilor, de Paștele care se apropie. Printr-o derogare dată de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară s-a decis că târgurile de sacrificare a mieilor pot fi deschide și anul acesta, dar numai în urma unei decizii luate la nivel local și se va ține cont de rata de infectare cu noul Coronavirus. Sute de crescători de oi din Mehedinți așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.
Ștefan Tăierel crește de oi de mai bine de cinci ani și spune că nicicând nu a trecut prin clipe mai dificile ca în 2020 și ca anul acesta. Bărbatul care ar avea de scos la vânzare peste 150 de miei de Paștele acesta crede că ciobanii ar trebui lăsați să-și vândă produsele, pentru că doar așa românii vor avea pe masă carne proaspătă de miel, iar crescătorii vor avea și ei de câștigat după ce au muncit un an întreg.
Un alt crescător de capre ar vrea să iasă la târg cu 80 de iezi. Omul spune că a plătit bani mulți pe nutreț ca să scoată animalele din iarnă, iar acum și-ar putea amortiza investiția.
Reprezentanții Primăriei Drobeta-Turnu-Severin spun că ar putea asigura condițiile necesare pentru ca vânzarea mieilor să se poată face respectând atât normele sanitare cât și cele veterinare și că așteptă decizia celor implicați.
În județe vor fi deschise spații pentru sacrificarea mieilor doar cu decizia autorităților locale, spun reprezentanții ANSVSA, care au dat o derogare în acest sens. Dacă nu vor fi deschise aceste spații, de acasă sau direct de la stână ciobanii nu au voie sub nicio formă să vândă miei sau carne de miel în carcasă.
În Mehedinți există doar un abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, desigur insuficient pentru a putea asigura cererea foarte mare care va fi în perioada sărbătorilor pascale.