În Oltenia și Banat, gospodinele s-au pregătit de Sfântul Andrei, Apostolul care are o mare însemnătate pentru poporul român, pentru că el este cel care a creștinat România. În ambele regiuni ale țării, 30 noiembrie este ziua în care gospodinele pun în pământ grâul care va încolți și pe care îl vor pune pe masă în noaptea de Revelion, ca să le meargă bine tot anul. Tot atunci, în Oltenia, într-un vas cu apă se plantează și o crenguță de măr, iar ca să alunge strigoii despre care se crede că vor veni în această noapte pe la casele lor, ușile locuințelor se împodobesc cu usturoi.
Pentru această doamnă din Băile Herculane, 30 noiembrie este ziua în care pune într-un vas grâul pe care îl va pune pe masă în noaptea dintre ani. Dacă îl privești cu atenție, grâul germinat are chiar chipul Mântuitorului, spune doamna Despina Bălteanu, care mai știe o mulțime de tradiții de Sfântul Andrei.
Și în Oltenia, tradițiile de Sfântul Andrei sunt cam asemănătoare cu cele ale gospodinelor din Banat. În plus, această bătrânică ne spune că o crenguță de măr pusă într-un vas cu apă, care vor înflori până în Ajunul Anului Nou. Acestea vor aduce belușg și armonie în casă.
Se mai spune că în ziua de Sfântul Andrei se pot face preziceri pentru recolta de anul viitor. Pentru fiecare cultură pe care o vom însămânța în grădină anul viitor se pune în pământ câte o sămânță și dacă aceasta va încolți într-o săptămână, atunci acea cultură va fi rodnică, anul viitor, iar în caz contrar, gospodarii vor avea pagubă.