Abuzul, violența domestică, bullyingul, dar și infracționalitatea în rândul copiilor capătă proporții tot mai mari în țara noastră. Numai în Dolj, în anul 2021, 255 de minori au fost victime ale unor infracțiuni de violență domestică. Pentru o bună informare a elevilor din mediul rural, psihologi, polițiști, avocați și angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului vor organiza sute de întalniri cu peste 1200 minori. Proiectul “Pas cu pas cresc demni” își propune să dea încredere minorilor care trec prin evenimente de violență, dar să le și ofere consiliere pentru a fi depășite traumele trăite.
Proiectul “Pas cu pas cresc demni” se derulează până la finalul anului 2023. Pentru a veni în spirjinul elevilor și copiilor care trăiesc traumele violenței, în localitatea Predești din Dolj se va construi un centru de consiliere. În urma întâlnirilor care vor avea loc în zeci de școli din mediul rural, psihologii vor face ședințe de consiliere cu cei care au nevoie. Activitatea se desfășoară în colaborare cu experți din Norvegia, o țară unde legislația este dură în cazul minorilor care devin victime ale violenței.
Poilițiștii, dar și angajații DGASP se vor implica și ei în acest proiect. 70 de profesioniști din instituțiile publice din sistemul național de protecție a copilului vor fi instruiți de partenerii norvegieni.
Datele statistice arată că în România, în fiecare oră doi copii sunt victime ale violenței, iar numărul cazurilor de abuz raportate crește anual cu aproximativ 1000.