Producția fotovoltaică și eoliană a înregistrat o creștere în ultimele zile călduroase și a ajutat la echilibrarea consumului de energie, potrivit unuia dintre furnizorii de energie electrică din Oltenia. Peste 21% din energia produsă în România este din surse regenerabile. Adică, aproape cât cea produsă hidro, arată datele Transelectrica. Mare parte din această energie ajunge în rețea de la prosumatori. Numai în Oltenia, în primele 4 luni ale acestui an, principala rețea de distribuție a primit aproape 20 de megawaţi de la prosumatori.
Pentru Adriana Zărnescu temperaturile ridicate din ultimele zile înseamnă profit. În urmă cu câteva luni, Adriana a investit aproximativ 20 de mii de lei într-o rețea de 12 panouri fotovoltaice pe care le-a amplasat pe casa proprie din Craiova. Acum, are suficientă energie electrică pentru consum, dar realizează și un surplus pentru rețeaua la care este racordată.
Adrian Bran este un alt prosumator din Craiova. Și el se bucură de confort în casă pe timp de caniculă, fără să plătească facturi uriașe la energia electrică. Deși produce energie mai multă decât consumă, Adrian spune că temperaturile excesive limitează producția.
În Oltenia, la finalul primelor 4 luni ale acestui an, în Oltenia erau racordați la principala rețea de distribuție a energiei electrice aproximativ 3400 de prosumatori. Energia produsă de aceștia a ajutat la echilibrarea sistemului în perioada caniculară, spun reprezentanții principalului furnizor de energie din regiune.
Potrivit datelor publicate de Translectrica, astăzi, la prânz, România producea puţin peste 6800 de MW/h. Cea mai mare cantitate de energie electrică, 26,12% provenea de la hidrocentrale. Energia eoliană reprezenta peste 8% , iar cea fotovoltaică aproape 11%.