Soluțiile regenerabile de energie sunt tot mai căutate de românii care vor să scape de facturile mari la curent electric și încălzire. Fie că sunt persoane fizice, ori proprietarii unor societăți comerciale, oamenii își instalează panouri fotovoltaice și mai nou pompe de căldură. Extrem de eficiente, soluțiile au și inconveniente, cum ar fi faptul că sunt destul de scumpe și neaccesibile oricui. În plus, companiile de electricitate tergiversează demersurile celor care vor să devină prosumatori, adică să injecteze și ei energie în rețeaua națională.
Să devină independent energetic era singura soluție pentru proprietarul acestui hotel care nu mai putea suporta factura la energie, așa că a făcut o investiție proprie. În schimb, administratora unei peniuni din Șimian – Mehedinți a depus documentația în cadrul programului Electric-up și a primit finanțare de la stat. A avut mare noroc, pentru că s-a numărat printre cei 1400 de beneficiari ai finanțării, în condițiile în care 27.000 de firme au solicitat finanțare.
Tot cu finanțare proprie și-au instalat panouri fotovoltaice și pompe de căldură și proprietarul unui autoservice, dar și un domn care își va asigura independența energetică acasă. Unul a devenit prosumator, dar după foarte multe piedici, cel de-al doilea e nemulțumit de faptul că furnizorul de electricitate tergiversează demersul său de a injecta energie în rețea.
Cea mai bună soluție pentru instalarea de sisteme generatoare de energie verde ar fi programele susținute de stat, numai că vorbim de cereri foarte multe, acces dificil și beneficiari puțini.