Atelierele Synaxis au ajuns la ediţia a cincea. De data aceasta, tema abordată a fost una incitantă la care studenţii de la Facultatea de Litere şi Teologie dar şi invitaţii au dezbătut-o cu interes: „Ce ne datorează societatea? Și ce-i datorăm noi în schimb?”. Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Prelegerea susţinută de un cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe Sociale s-a bazat pe cartea lui
Minouche Shafik: “Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună”. Dezbaterile au pornit de la două teze, cea a contractualismului clasic, promovat de Jean Jaques Rousseau, care considera faptul că prin contractul social, societatea funcționează ca un „corp moral și colectiv”, și cea de-a doua, a filosofului și sociologului Eugeniu Speranția, care promova ideea că „individul este un veșnic debitor al societății”.
Atelierele de lectură Synaxis au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.