Păstorii vâlceni şi-au scos exemplarele de soi din turme şi le-au prezentat în expoziţie în centrul comunei Vaideeni, la tradiţionalul târg ce se organizează în localitatea vâlceană la coborârea din munţi a turmelor de mioare. Pe lângă oieri, la eveniment au participat şi crescători de vaci şi de capre din judeţ, nelipsite de la standuri fiind şi produsele tradiţionale ciobăneşti – brânza şi pastrama de oaie.
Tradiţie ale cărei începuturi se pierd în negura timpului, Târgul de Animale din Vaideeni a reunit anul acesta zeci de fermieri din judeţ. A fost prima ediţie după cinci ani de pauză impusă de măsurile de biosecuritate, astfel că participanţii s-au arătat extrem de încântaţi de eveniment, deşi cei mai mulţi spun că e greu să te mai ocupi de creşterea animalelor în vremurile moderne.
Numărul participanţilor la târgul din Vaideeni a fost mai scăzut decât la ediţiile anterioare, nu doar din cauza restricţiilor, dar şi pentru că efectivele de animale din ţară sunt în scădere, la fel ca şi numărul noilor fermieri apăruţi pe piaţa zootehnică din România în ultimele decenii. O recunosc şi oficialităţile, care spun că e nevoie de ajutorul statului pentru ca fermierii care au mai rămas să poată să supravieţuiască.
Pe lângă expoziţia de animale şi cea gastronomică, ediţia din acest an a târgului de animale din Vaideeni a cuprins şi un simpozion în cadrul căruia fermierii participanţi şi-au prezentat autorităţilor păsurile în speranţa că se va găsi o rezolvare pentru ele.