Schimbările climatice au afectat viața albinelor anul acesta astfel că apicultorii sunt îngrijorați în privința producției de miere, dar și a viitorului acestei ocupații. Producția de miere este anul acesta mult mai mică față de cea din anul trecut pentru că în perioadele de înflorire la salcâm, la rapiță și la floarea soarelui condițiile climatice au scurtat perioada de colectarea nectarului și polenului de către albinele lucrătoare. Apicultorii spun că prețul mierii este anul acesta mai mic decât cel de acum 2 ani, în timp ce eforturile lor de a întreține stupinele sunt de la an la an mai costisitoare.
Cătălin Panduru este apicultorul cu cea mai mare stupină din comuna Urzicuța din Dolj având în grijă aproape 350 de familii de albine. Se ocupă de apicultură de peste 15 ani, această ocupație fiind principalul venit al familiei. Deși iarna a fost blândă, din primăvară vremea le-a creat mari îngrijorări apicultorilor.
Vara aceasta este o altă mare provocare pentru apicultori pentru că și producția de miere de floarea soarelui va fi mai mică din cauza caniculei.
Culesul de nectar și polen din floarea soarelui de către albine este ultima etapă din producția de miere ce va fi comercializată de către apicultori anul acesta, pentru că după această perioadă urmează colectarea mierii în stupi pentru întreținerea familiilor de albine în timpul iernii.