O femeie din Mehedinţi a sunat la 112 pentru că avea caloriferele reci din cauza vecinei. Este doar un exemplu de apel primit de către dispecerii forţelor de intervenţie şi care nu reprezintă o urgenţă. Anul trecut, în Mehedinți, peste 42 % dintre cei care au sunat la numărul unic de urgență, au făcut-o abuziv, ceea ce plasează județul pe primul loc în statistici la nivel de țară.
Cu un deficit mare de medici, ambulanța primește zilnic apeluri care nu reprezintă o urgență. Pacienți pe care îi doare capul, o măsea sau sunt răciți și pot fi tratați cu o aspirină sunt doar câteva exemple. Sunt şi intervenţii de acest gen pentru care medicii fac sute de km dus/întors.
În 37 de situații s-au deplasat și pompierii, anul trecut la apeluri care s-au dovedit a fi false. Printre acestea, o deplasare de 80 de km la un incendiu la care nu au găsit nimic. Cetățenii sunt sfătuiți să se gândească de două ori înainte de a suna la 112. O solicitare falsă poate pune în pericol alte vieți, dincolo de consumul de resurse umane și materiale.
Vreau să trimiteți poliția pentru că am caloriferele reci și vecina îmi bagă aer rece pe țevi, a fost solicitarea unei doamne la 112. Polițiștii au dat anul trecut, pentru apeluri abuzive peste 1200 de amenzi.
Mehedințiul este pe primul loc pe țară în ceea ce privește apelurile abuzive la 112, adică apelanții sună de două sau mai multe ori, nejustificat. Judeţul se situează și pe locul 4 la nivel naţional în ceea ce privește numărul apelurilor care nu reprezintă o urgență.